SUP- potpuna dominacija u vodenim sportovima

Travanj 21, 2020

Stand Up Paddling, svima znan kao SUP, tj. veslanje na dasci, u zadnje dvije godine u Hrvatskoj doživljava popularnost u kategoriji vodenih sportova. Izvorno dolazi s Havaja, a na našoj obali je zaživio zbog praktičnosti, lakog upravljanja i svojevrsne rekreacije, te na taj način spaja ugodno s korisnim.

Postoji nekoliko vrsta SUP daski te je važno poznavati pravila kod kupnje kako vam SUPanje ne bi postalo noćna mora. Bitno je izabrati pravilan volumen i tip daske s obzirom za vašu fizičku spremu i namjenu. Nisu sve daske naravno iste: na izbor su Allround modeli, Touring modeli, Surf modeli, Fun-Race modeli, natjecateljski Pro Race modeli ili pak Kids, odnosno dječji modeli. Allround daske se preporučaju kao model koji ”trpi” i početnika i aktivnijeg sportaša te tako tvori zlatnu sredinu.

Korištenjem SUP daske i samog vesla, aktiviraju se sve mišićne skupine u tijelu i osigurava se kretanje u zdravom okruženju prirode. Neki se čak odlučuju na korak više te koriste dasku kao podlogu za vježbanje joge ili pilatesa, što zvuči itekako zanimljivo, ali i teško. Veslanjem kroz čisto more i uživajući u prirodnim ljepotama, djeluje vrlo umirujuće na osobu koja ga koristi.

Vlasnici plovila iznimno su oduševljeni SUP-om na napuhavanje jer se lako skladišti. SUP je vrlo praktičan zbog lakog upravljanja i praktičnosti, a nautičari se u svakoj situaciji mogu približiti obali, napuštenim plažama ili ga mogu korisiti kao dasku za transfer osobnih stvari s broda na obalu.