Riva Super Florida?Da, molim!

Svibanj 13, 2019

Riva

Super Florida No. 249

100 000 €

O Rivi

 

Jedna nadasve senzacionalna priča počinje na obalama talijanskog jezera Como, gdje je 1842.g siromašna obitelj prezimena Riva krenula u izgradnju drvenih brodica. Najpopularnija je bila između dva svjetska rata kada postaje simbolom najpoznatijih svjetskih marki trkaćih motornih čamaca. Tek je Carlo Riva ovaj obiteljski obrt pretvorio u nešto puno veće, moćnije, te vrijedno svakog spomena.

U pedesetim godinama prošlog stoljeća Riva plovila postaju sinonim za luksuz i čežnju svakog bogataša. Karakteristične po kvalitetnoj izgradnji, obogaćene mahagonij drvetom, kožom i tikovinom, postaju prava umjetnička djela visoke cijene. U to vrijeme jedne od najpoznatijih modela su: Tritone, Sebino, Florida, Aquarama, Ariston i druge.

Ovoga puta predstaviti ćemo Rivu Super Florida 249 iz 1958 godine.

Karakterističnost ovog modela leži u tome što je dobila ime po najsunčanijem dijelu Amerike, Floridi, izgrađena je s nešto jačim motorima kako bi raspametila buduće vlasnike Rive i sve one koji su voljeli skijati na vodi.

Trup je sagrađen pomoću tradicionalne Riva tehnologije od trostruko lameliranog mahagonij drva, sa završnim zrcalnim slojem koji daje poseban izgled samom plovilu. Tapicirung je klasična koža boje slonovače u kombinaciji s tirkiznim djelovima na navlakama sjedala. U opremanju interijera, koristili su i Mako pamuk koji je najkvalitetniji pamuk iz Egipta. Sve to savršeno paše uz vintage volan iz tog doba koji se sličan koristio i na autima, te Chris Craft instrumente na kontrolnoj ploči u srebrnoj boji.

U dužinu od 6 metara stalo je toliko stila i neodoljive ljepote koja je u to doba bila nezaobilazna za svakog bogataša a danas izaziva divljenje i senzaciju kod bilo koga od nas.

 

Zanimljive činjenice:

  • dizajner i graditelj Carlo Riva preminuo je 10. travnja 2017. u 95-oj godini života
  • ponosni vlasnici: Brigitte Bardot (nekoliko Riva), Sean Connery, Sophia Loren, Richard Barton i mnogi drugi
  • 1972.godine Carlo Riva je sagradio prvu komercijalnu marinu za jahte u Rapallu (Italija) koja je na žalost uništena zbog oluje koja ih je 30.10.2018. snašla zbog jakog juga koji je napravio ogromnu štetu u cijelom tom dijelu kao i kod nas, ali u puno manjem obimu.